Op steeds meer tuinen, binnenplaatsen, dakterrassen en pleinen duikt hij op: de boombak. Denk je er over om ook zo’n blikvanger te plaatsen? Lees dan deze tips.

Strakke stalen vormen, knallende kleuren of de natuurlijke uitstraling van hout, dat bij ieder soort tuin past: er is steeds meer keus in boombakken en dat is niet verwonderlijk. Een boombak versterkt jouw tuinontwerp en maakt je groene plek helemaal af. Steeds meer particulieren, scholen, instellingen, architecten en tuinontwerpers plaatsen dan ook deze opvallende bakken en gemeenten nemen ze in hun plannen voor ruimtelijke ordening op. Naast de mooie uitstraling biedt een boombak nog andere voordelen. Zo is het in de stad soms lastig om een kuil voor je boom te graven. Bijvoorbeeld doordat er allerlei leidingen en kabels lopen of omdat je geen tuin hebt maar wel een dakterras. Boombakken zijn dan een goede oplossing.

Perfect voor vijgen en olijfbomen

De nieuwe generaties vijgen en olijfsoorten zijn zo gekweekt dat ze beter tegen ons Nederlandse klimaat kunnen dan vroeger. Het zijn ook bij uitstek soorten die het goed doen in een boombak. De vijg bijvoorbeeld, heeft beperkte wortelruimte nodig als je wilt dat hij veel vruchten vormt. In de volle grond bereik je dat met een stenen blokkade of een plastic speciekuip die je ingraaft. In plaats daarvan kan de vijg in een boombak.
Ook de olijf heeft profijt van een boombak. In de volle grond plaats je deze mediterrane klassieker op een terp, om te voorkomen dat de wortels te nat worden bij veel regenval of een hoog grondwaterpeil. In een boombak heb je geen last van hoog grondwater. En als je een verrijdbare versie neemt heb je nog een voordeel ten opzichte van de volle grond. Olijven zijn gevoelig voor kou en wind en je moet ze dan ook in de winter met een vliesdoek beschermen. Door de olijfboom naar een luwe hoek te rijden brengt hij de winter onder goede omstandigheden door.

Bomen blijven wat kleiner

Naast de olijf en vijg zijn er nog veel soorten die geschikt zijn voor een houten plantenbak of boombak zoals bijvoorbeeld sierappel, sierpeer, Japanse esdoorn, berk of de dakplataan. Het wortelgestel van de bomen in een bak zal zich niet zo vertakken als dat van exemplaren in de volle grond en daardoor zal de omvang van de kruinen kleiner blijven. Handig, want we hebben nou eenmaal niet allemaal een villatuin waar bomen onbeperkt kunnen uitdijen.

Praktische tips

Om een optimale drainage te krijgen kun je onder in de bak een laag kleikorrels of grind doen met daarop niet geweven (non woven) beschermingstextiel. Zo lekt er geen aarde en voeding weg. Plant daarna de boom en voeg passende aarde toe. Eventueel plaats je wat bodembedekkers aan de voet om uitdroging tegen te gaan. Vergeet niet dat je af en toe moet bemesten en geniet van je groene blikvanger!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *