Auto snelheid

1: Informeren

Alvorens je met het rijbewijs gaat beginnen, vraag je het volgende af:

  • Wat is mijn budget voor het halen van een rijbewijs
  • Welke rijschool wil ik?
  • Moet de rijschool een bepaald type auto hebben?
  • Welk slagingspercentage hebben de rijscholen in de buurt?
  • Welke pakketten hebben de rijscholen?
  • Hoeveel lessen denk ik nodig te hebben?
  • Kan ik meerdere lessen achter elkaar nemen?

 

2: Het theorie examen

Niet onbelangrijk het het theorie examen. Zorg ervoor dat je je theorie examen op tijd haalt. Eigenlijk het liefst zo vroeg mogelijk zodat je daar niet van afhankelijk bent. Je mag namelijk niet deelnemen aan het praktijk examen zonder dat je het theorie examen hebt behaald, ook al heb je genoeg rijlessen achter de rug. Let wel op dat je theorie examen een beperkte geldigheidsduur heeft. Na een jaar zul je opnieuw je theorie examen moeten afleggen en dus ook weer de kosten hiervoor betalen. Zorg er dus voor dat je je theorie en praktijk examen niet te ver uit elkaar plant.

 

3: De tussentijdse toets

De tussentijdse toets (TTT) is een soort simulatie van je praktijk examen. Deze rijtest leg je op ongeveer driekwart van je rijlessen af. Met deze tussentijdse toets kun je een goed beeld krijgen van wat je rij niveau op dat moment is. Hierdoor krijg je makkelijk inzichtelijk aan welke punten je de komende weken moet gaan werken, alvorens je op gaat voor je echte praktijk examen. Ook komen hier de bijzondere verrichtingen in voor zoals het fileparkeren. Net als bij het echte praktijk examen, zit er een examinator van het CBR naast je. Deze gaat je beoordelen op verschillende aandachtspunten waarbij er een uitslag komt of je wel of niet zou zijn geslaagd (wanneer het een echt examen zou zijn).

 

4: Besluitvaardigheid

Besluitvaardigheid is een serieus onderwerp binnen het halen van je autorijbewijs. Natuurlijk vinden veel beginnende leerlingen dit onderwerp lastig aangezien ze nog weinig rij ervaring hebben. Je zult zien dat wanneer je wat meer ervaring hebt, ook meer controle hebt over de auto. Hierdoor krijg je meestal meer zelfvertrouwen, kun je vaker situaties op de weg herkennen wat ervoor zorgt dat je besluitvaardigheid beter wordt. Dit is wat examinatoren ook graag willen zien en het vergroot je kans op slagen.

 

5: Laatste tip

Zorg voor voldoende nachtrust, de dag voordat je het theorie en praktijk examen hebt. Blijf vooral rustig en vertrouw op jezelf. Het is niet voor niets dat je rijles instructeur goedkeuring geeft voor het afleggen van je praktijk examen. Zorg tenslotte voor genoeg energie op de dag van het examen zodat je alert bent. Zo, nu ben je helemaal klaar om je rijbewijs in ontvangst te nemen!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *